Hoofdstuk 1. Website

Inhoudsopgave

In dit onderdeel staat wat over mijn website.

Docbook

Het begon allemaal met kale html. Op een mooie dag besloot ik dat dat wel erg stoer was, maar veel te veel werk. Daarop werd, via wat omwegen met shtml e.d. Drupal ingezet.

Drupal voldeed redelijk, nou ja, teksten schrijven ging makkelijk, het technisch onderhoud was lastiger. Zeker de updates die me elke keer weer een klein uur werk kostten. Het laatste half jaar ging het beter, ik had een script geschreven die de hele update voor mij deed. 10 seconden om op te starte, enkele minuten waarop het script zijn werk deed.

Al die updates waren niet voor niets, de duistere wereld van de hackers verstoorden mijn nachtrust. Waarom zou ik een min of meer dynamische website nodig hebben? Dat PHP waar Drupal in was gemaakt, dat is een programma, en een programma kan gehackt worden. Kortom, het werd tijd voor wat anders.

En zo kwam DocBook om de hoek kijken. Dit gaf mij de mogelijkheid om mijn ""hele" website in één enkel bestand te zetten en dat netjes in Subversion te proppen voor versiebeheer. Een druk op knop en de website wordt gegenereerd, nog een druk op de knop en de website is geïnstalleerd.

Dit lijkt een stuk veiliger. De losse pagina's worden u toegestuurd door de Apache webserver die u weinig kans van slagen geeft, mocht u mijn site willen hacken.